Bezpieczeństwo podczas żniw.
Jak co roku w okresie letnim Komenda Powiatowa Państwowej Straży Pożarnej w Kole apeluje do wszystkich rolników, oraz osób wykonujących prace polowe podczas żniw, o przestrzeganie kilku zasad, które mają wpływ na bezpieczeństwo. Oto kilka z nich:
· należy zadbać o sprawność techniczną maszyn i urządzeń pracujących podczas żniw, maszyny pracujące po kilka godzin w upale przegrzewają się i często dochodzi do pożaru,
· podczas wykonywania prac polowych należy zabezpieczyć podręczny sprzęt gaśniczy, dobrze jest, gdy oprócz popularnych gaśnic dodatkowo zabezpieczymy się ciągnikami z pługami do oborywania miejsca pożaru oraz beczkowozami z wodą,
· zabezpieczyć urządzenia wydechowe silników spalinowych przed wylotem iskier, silniki spalinowe ustawiać na podłożu niepalnym, w odległości co najmniej10 m od materiałów palnych,
· należy z szczególna rozwagą używać otwartego ognia, palenie tytoniu jest dozwolone jedynie w miejscach pozbawionych materiałów palnych,
· podczas obsługi i napraw maszyn i urządzeń palenie tytoniu jest zabronione ,
· w czasie naprawy maszyn przy użyciu spawarek i palników należy dodatkowo takie miejsce zabezpieczyć i dozorować jeszcze przez kilka godzin po skończeniu naprawy.
Jak ustawić prawidłowo sterty, stogi i brogi.
Przy ustawianiu stert, stogów i brogów należy zachować co najmniej następujące odległości: 1) od budynków wykonanych z materiałów: a) palnych - 30 m, b) niepalnych i pokryciu trudno zapalnym - 20 m, 2) od dróg publicznych i torów kolejowych - 30 m, 3) od urządzeń i przewodów linii elektrycznych wysokiego napięcia - 30 m, 4) od lasów i terenów zadrzewionych - 100 m, 5) między stertami, stogami stanowiącymi odrębne strefy pożarowe - 30 m, 6) od granicy działki - 4 m.
Wokół stert i stogów należy wykonać i utrzymać powierzchnię szerokości co najmniej 2 m w odległości 3 m, od ich obrysu, pozbawioną materiałów palnych.
Strefa pożarowa sterty lub stogu z palnymi produktami roślinnymi nie powinna przekraczać powierzchni 1000 m2,lub kubatury 5 000 m3. Produkty roślinne należy składować w sposób uniemożliwiający ich samozapalenie. W przypadku konieczności składowania produktów nie dosuszonych, należy okresowo sprawdzać ich temperaturę.
Ponadto informuje się, że z chwilą wejścia Polski do Unii Europejskiej należy przestrzegać zakazu wypalania:
· roślinności na łąkach, pastwiskach nieużytkach, rowach pasach przydrożnych, szlakach komunikacyjnych lub w strefie oczeretów i trzcin,
· ściernisk, słomy oraz resztek pożniwnych.
Konsekwencją nieprzestrzegania powyższego zakazu, jest wstrzymanie pomocy finansowej- dotacji bezpośredniej AR i MR. Tekst: mł.kpt. Marek Guzowski
|